Menu Advies nodig?
Onze winkel in Rucphen

Fiets Schoonmaken

Tips voor het schoonmaken van uw fiets!

 

Inleiding
 
Als u uw fiets goed onderhoud zal deze soepel blijven rijden, is de slijtage minder en blijft deze er altijd goed uitzien. Tijdens het schoonmaken voert u eigenlijk ook een visuele controle uit  en ziet u bijvoorbeeld of uw remblokken of tandwielen versleten zijn. Ook kunt u  scheurtjes in het frame of velgen constateren  en hierop tijdig inspelen zodat u niet tijdens een fietstocht voor onverwachte problemen komt te staan.


Wat heeft u nodig:

Emmer met water of  tuinslang Een  ontvettingsmiddel welke geschikt is voor uw fiets  (zoals: Martens Bike Cleaner  ) Bij ernstig vervuilde ketting en tandwielen adviseren wij Motip kettingreiniger gel te gebruiken Spons  Verschillende borstels (Muc-Off  borstelset) Droge doek Reparatiestandaard  of  Montagestandaard  (Icetoolz  of   BBB)


Fiets  schoonmaken

Zet uw fiets indien mogelijk stevig weg in een standaard. Spuit met de tuinslag de fiets nat. Is de ketting ernstig vervuild, pray dan de fietsketting, tandwielen en derailleurs in met Motip kettingreiniger gel   en rij gedurende 5 minuten met de fiets. Gebruik hierbij alle versnellingen. Door de papperige structuur van de gel wordt de binnenkant van de ketting niet ontvet zodat de smering aan de binnenzijde niet wordt aangetast. Spuit na deze behandeling de fiets af met water. Gebruik hiervoor een gewone tuinslang (geen hoge druk!) Spuit nu de fiets in met Martens Bike Cleaner   en reinig het frame met een spons. Voor de bewegende onderdelen gebruikt u liefst een borstel. Spoel hierna de fiets af met water , ook de ketting en tandwielen. Deze  zullen  hierna mooi schoon zijn. Zodra de fiets droog is, smeert u opnieuw de ketting.

 TIP:  als u het frame inspuit met wat siliconen spray  ontstaat er een soort filmlaagje op het frame, waardoor de volgende keer  het vuil makkelijker van het frame afkomt. Wel is het zeer belangrijk dat er geen spray of nevel op de schijfremmen of velgen komt! 


Goed om te weten

 

Gebruik geen hoge drukreininger.  Dit omdat je het vuil in het onderdeel spuit of het vet uit het onderdeel spuit.

Bij ernstige vervuiling kunt u beter de fiets direct na het fietsen schoonmaken, omdat opgedroogd vuil moelijker te verwijderen is.spacer
Locatie Martens-Tweewielers Rucphen